Als je personeel in dienst gaat nemen, is dat een goed teken. Het bedrijf groeit! Waar je goed rekening mee moet houden, is dat de werkgever de eerste 2 jaar het loon moet doorbetalen bij langdurige ziekte.
Naast het feit dat het werk nu blijft liggen, krijg je ook te maken met loondoorbetaling bij ziekte. Dit zijn kosten waar je dan meestal niet op rekent. Wil je dit risico niet lopen? Dan gaat Arbeidsadviesgroep zorgen dat alles rond ziekte en loondoorbetaling geregeld wordt.
Beperk het risico!
Personeel dat verzuimt brengt altijd extra kosten met zich mee. Dit zijn administratiekosten en andere onvoorziene kosten voor de organisatie. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. De verzuimverzekering van Arbeidsadviesgroep helpt je bij de aanpak van verzuim en alle randzaken.
Waarom een verzuimverzekering afsluiten?
Een werknemer die ziek wordt kost je ongeveer 200 tot 250 Euro per dag afhankelijk van het uurloon. De minimale uitkering is 70% van het loon. Het kan zijn dat er hogere percentages zijn afgesproken in de CAO of dat jullie zelf een sociaal beleid hebben opgesteld met betrekking tot ziekte en dat de uitkering bijvoorbeeld bij het eerste jaar ziekte 100% is. Naast doorlopende loonkosten, moet het werk ook gedaan worden en zal mogelijk vervanging ingehuurd moeten worden. En dan hebben we het nog niet gehad over het productieverlies dat ontstaat als een vaste medewerker ziek wordt.
Als werkgever ben je verplicht om inspanningen te doen om de werknemer zo snel mogelijk aan de gang te krijgen, het zogenaamde re-integratie traject. Vaak komen bij de re-integratie onvoorziene kosten kijken. Met de verzuimoplossingen van Arbeidsadviesgroep kunnen wij voor u de loonkosten afdekken middels een verzuimverzekering. De Verzuimverzekering dekt (een deel van) het loon dat je moet doorbetalen aan de zieke werknemer. Daarnaast helpen wij samen met partijen als de arbodienst en/of een casemanager bij het voorkomen en terugdringen van verzuim.
Wij raden in veel gevallen aan een arbodienst op te nemen in het verzekeringspakket, de arbodienst in samenwerking met jou een zieke werknemer vanaf de eerste verzuimdag begeleiden.
Let op:
Volgens de wet mag je twee wachtdagen instellen. Die dagen krijgt een werknemer niet doorbetaald. Dit is om kort verzuim te voorkomen. De wachtdagen moeten dan wel in de cao of in de arbeidsovereenkomst staan.
Een verzuimverzekering kost je natuurlijk geld. De premie van een verzuimverzekering wordt bepaald door een premie% over het totale loon dat de organisatie kwijt is aan loonkosten(alle werknemers bij elkaar. Aan de hand van de volgende gegevens wordt dit percentage bepaald:
De samenstelling van je personeel (o.a. leeftijd, aantal parttimers)
Verzuimcijfers van de afgelopen jaren(laatste jaar telt het zwaarste mee)
De sector of branche van je bedrijf(zware beroepen zijn over het algemeen iets duurder)
Afhankelijk van de keuzes die je maakt in het verzekeringspakket wordt de uiteindelijke premie bepaald. De volgende elementen zijn uiteindelijk bepalend voor de hoogte van de kosten van een verzuimverzekering en het afdekken van het risico:
1. Dekkingspercentage
Als werkgever kan je zelf bepalen welk percentage van het loon je wilt afdekken. Logisch is om na de wachttijd alle kosten vergoed te krijgen. Vaak kiezen werkgevers tussen de 70 en 100 procent. Als je voor 100 procent dekking kiest, dan zijn dus de volledige kosten voor verzuim vergoed. Het 2e ziektejaar verzekeren wij vaak voor 70% aangezien dit ook in de meeste gevallen het uitkeringspercentage is bij ziekte na 2 jaar.
Naast de standaard loonkosten die een werkgever moet doorbetalen, gaan andere werkgeverslasten ook gewoon door. Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om werkgeverslasten mee te verzekeren. Je moet dan denken aan kosten als premies werknemersverzekeringen, vakantiegeld, pensioenpremie etc. Deze kosten lopen ook gewoon door als een werknemer uitvalt door ziekte.
Een verzuimverzekering keert over het algemeen uit na een aantal wachtdagen. De verzuimverzekering is een verzekering tegen calamiteiten. De eerste dagen zijn dus voor eigen risico en rekening van de werkgever. Na de wachtdagenperiode, met vaak een minimum van 5 werkdagen wachttijd komt de verzekering tot uitkering. Dit heet een conventionele verzuimverzekering. Een korte wachttijd in uitkering betekend een hogere premie, maar een lager risico voor de werkgever. Stratende werkgevers adviseren wij over het algemeen een korte wachttijd.
3. Eigen risico in geld (Stoploss verzekering)
Je hebt ook verzuimverzekeringen met een eigen risico in geld, de zogenaamde Stoploss dekking. Deze verzekering komt tot uitkering als je over een bepaalde drempel aan verzuimloonkosten komt. Meestal is de drempel gebaseerd op de verzuimkosten van 3 jaar gemiddeld. Deze verzekering wordt vaak aangeboden bij bedrijven vanaf 30 werknemers.
4. Arbodienstverlening en re-integratie?
Verzekeraars stellen eisen aan de randvoorwaarden bij het kiezen van een verzuimverzekering. Als er inderdaad een werknemer ziek wordt, is het zaak dat deze snel weer aan het werk gaat. De verzekering wordt daarom inclusief de dienstverlening van een arbodienst gesloten. Ook bieden veel verzekeraars jou extra hulp via een eigen verzuimmanager of verzuimcoach. Die kan je ondersteunen rondom je rechten en plichten, zoals het recht op loonopschorting en de exacte re-integratie voor jou en je werknemer.
Beste keuze voor jou?
Arbeidsadviesgroep bekijkt in overleg met jou wat de meest geschikte oplossing is voor jouw situatie.
Wij kunnen samen met jou het verzuimbeleid vorm geven of verbeteren waar nodig. Uiteindelijk is iedereen gebaat bij het verzuim binnen het bedrijf te beperken.