80% van de werknemers hoopt dat werkgever meedenkt bij geldzorgen
Het zal je niet ontgaan zijn: steeds meer Nederlanders komen moeilijk rond. Energiekosten rijzen de pan uit, de inflatie is hoger dan ooit en schulden stapelen zich op. Maar liefst 80% van de werkgevers heeft werknemers met financiële problemen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, Schuldenlab NL en werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Financiële stress van een werknemer kost je bedrijf €13.000,- per jaar?
Er is niet zoiets als een definitie of graadmeter van financiële stress. Stress een beleving, geen toestand. Als het leven meer van je vraagt dan je aankunt, noemen we dat stress. Financiën kunnen daar een belangrijke bron van zijn.
Je kunt je wel voorstellen dat het veel stress oplevert als je te maken hebt met deurwaarders en incassobureaus. Uit onderzoek is gebleken dat mensen daardoor meer moeite krijgen om prioriteiten te stellen en hun emoties en verlangens te reguleren. Dat verklaart waarom mensen met geldzorgen niet altijd in een rechte lijn van probleem naar oplossing gaan.
Geldzorgen zorgen voor 9 dagen aan meer verzuim
Als stress lang genoeg aanhoudt, verandert dat iemands gedrag en fysieke gezondheid. Chronische stress werkt door op je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten en aandoeningen. Van hart- en vaatziekten tot depressies en angststoornissen. Veel mensen eten en slapen slecht vanwege financiële zorgen en kunnen zich slecht concentreren. Dat alles komt je werk niet ten goede. Mensen met geldzorgen zijn gemiddeld zo’n negen dagen per jaar meer ziek dan werknemers zonder geldzorgen.”
Financiële stress gevolgen voor werkgever
Werknemers met financiële stress of schulden zijn minder productief, verzuimen vaker en zijn dus minder goed inzetbaar. Het Nibud berekende dat een werknemer met een modaal inkomen en schulden een bedrijf gemiddeld zo’n € 13.000,- per jaar kost.”
Hoe herken je financiële stress?
Het zou zonde zijn als er pas een belletje bij je gaat rinkelen als er beslag wordt gelegd op het loon van een werknemer. Vaak zijn er al voldoende signalen om de financiële stress te herkennen. Dit kan heel concreet zijn:
- Werknemers vragen of ze een voorschot op hun loon kunnen krijgen
- Werknemers vragen dringend om salarisverhoging.
- Een werknemer die opeens heel snel een kort lontje heeft
- Iemand doet niet meer mee met uitjes
- Werknemer is net naar het toilet als er geld wordt opgehaald voor het cadeau van een collega.
Life events kunnen ook een reden zijn van financiële problemen, denk hierbij aan:
- Een scheiding
- Ontslag van de partner
- Iemand die ziek is in het gezin
Is financiële stress per se een privékwestie?
Wij zijn van mening dat als het ten koste gaat van de inzetbaarheid op de werkvloer, gaat het de werkgever ook aan. Toch? Schuldenproblematiek heeft grote invloed op het welzijn van werknemers. Als je om ze geeft, is het verstandig om financiën bespreekbaar te maken. En structureel aandacht te schenken aan het onderwerp.
Hoe begin je zo’n gesprek over financiële stress?
“Wat belangrijk is: roep iemand niet ter verantwoording. Geef juist ruimte. Kondig als werkgever aan dat je wat vragen gaat stellen, maar dat je werknemer ze niet hoeft te beantwoorden als hij of zij dat niet prettig vindt. Geef ook aan dat het gesprek vertrouwelijk blijft. En stel geen waarom-vragen. Zoals: waarom heb je dat niet eerder verteld?”
Wat zijn verder do’s en dont’s voor een werkgever?
“Mijn belangrijkste tip: Kijk vooral of iemand geholpen wil worden en verwijs een werknemer door. Om uit de schulden te komen, moet iemand veel offers brengen. Neem contact met ons op voor de professionals van Arbeidsadviesgroep. Werknemers weten lang niet altijd welke hulp beschikbaar is, dus als werkgever kan je veel betekenen. Met de persoonlijke aandacht van onze Financiële coach, heeft de werknemer een luisterend oor met oplossend vermogen. De financiële coach kan ook eventueel als mediator optreden bij schulden bij derden.